Berichten historische kleding

Kleding circa 1900

Vrouwenwereld, 20 april 1900.

Belle Epoque

Het tijdperk van het zogenaamde Belle Epoque, een periode van welvaart en ontplooiing van de kunsten en wetenschappen. Dit is de periode van prachtige overdadige versiering op kleding, van wereldtentoonstellingen waarin de vooruitgang getoond werd aan het grote publiek. De periode van het Belle Epoque loopt grofweg van 1889-1914. De Eerste Wereldoorlog maakte een vernietigend einde aan de het optimisme en geloof in welvaart en vooruitgang.

Modehuizen

Dit is ook de periode waarin de Haute Couture onder ontwerpers als Charles Frederick Worth een belangrijke plek innemen in het leven van de elite. Winkelen in modehuizen wordt een ‘must’ en kleding dragen van een belangrijk ontwerper, zoals Worth, Doucet, Paquin, Callot Soeurs, Poiret, Redfern of Hirsch & Cie, is het summum van elegantie en show-off qua rijkdom. Kleding werd getoond op mannequins en kon door de klant worden uitgekozen en op maat gemaakt worden. Winkelen werd beschouwd als een luxe uitje.

Label van Charles Frederick Worth, copyright Metropolitain Museum of Art

Silhouet

De dames kleden zich in strakke japonnen, aangesnoerd door een korset. Wijde schouderkragen en jabots als garnering nemen de functie van de eerdere brede mouwen (1895) over. De zogenaamde S-curve is ‘en vogue’. Het silhouet wordt natuurlijker dan voorheen en volgt de natuurlijke lijn van het lichaam, behalve natuurlijk de ingesnoerde taille. De japon wordt buiten gecombineerd met een grote hoed.

Le Chic, 1900, Rijksmuseum van Amsterdam